De periode na het verlies van een dierbare is een emotioneel moeilijke tijd, waarin nabestaanden vaak geconfronteerd worden met diverse praktische zaken die geregeld moeten worden. Een van de beslissingen die genomen moet worden, betreft de bestemming van de as van de overledene, indien gekozen is voor crematie. Het is een persoonlijke keuze die nauw verbonden is met de wensen van de overledene en de gevoelens van de nabestaanden. In dit artikel bespreken we drie respectvolle mogelijkheden voor het bewaren of besteden van de as, die u als nabestaande kunt overwegen.

1. Uitstrooien

Het uitstrooien van de as is een veelgekozen optie die de overledene teruggeeft aan de natuur. Dit kan op verschillende manieren en plaatsen, afhankelijk van de wensen van de overledene en/of de nabestaanden. Veelvoorkomende locaties zijn bijvoorbeeld een geliefd natuurgebied, de zee of een speciaal daarvoor bestemd strooiveld. Het is van belang vooraf na te gaan of er specifieke regels of vergunningen nodig zijn voor het uitstrooien op de gewenste locatie.

Tip: Het kan troost bieden om deze handeling tijdens een kleine ceremonie te verrichten, waarbij herinneringen aan de overledene worden gedeeld.

2. In een urn bewaren

Het bewaren van de as in een urn biedt de nabestaanden de mogelijkheid om een fysieke herinnering aan de overledene dichtbij te houden. Urnen zijn verkrijgbaar in diverse materialen, vormen en maten, waardoor er voor iedereen een passende urn te vinden is. De urn kan een plaats krijgen in het huis van de nabestaanden, maar kan ook worden bijgezet in een columbarium of urnentuin.

Tip: Overweeg een urn te kiezen die de persoonlijkheid of voorkeuren van de overledene weerspiegelt, als een mooie herinnering aan hun leven.

3. In een assieraad bewaren

Een relatief nieuwe, maar steeds populairdere optie is het bewaren van een kleine hoeveelheid as in een speciaal daarvoor ontworpen sieraad. Assieraden zijn verkrijgbaar in vele stijlen, van hangers en ringen tot armbanden en sleutelhangers, waardoor er voor iedere smaak iets te vinden is. Het dragen van een assieraad biedt de mogelijkheid om de overledene op een discrete manier altijd dichtbij te hebben.

Tip: Kies een sieraad dat past bij uw persoonlijke stijl en wat daardoor in het dagelijkse leven gedragen kan worden. Bij Assieraden-shop.nl zijn mooie ashangers verkrijgbaar, in vele soorten.

De bestemming van de as van een overleden dierbare

Het kiezen van de bestemming voor de as van een overleden dierbare is een persoonlijke beslissing die met zorg genomen moet worden. Of u nu kiest voor het uitstrooien van de as, het bewaren in een urn of het dragen in een assieraad, het belangrijkste is dat de gekozen optie recht doet aan de herinnering aan de overledene en troost biedt aan de nabestaanden. Het is een manier om de band met de overledene te eren en een plaats te geven in het leven van de nabestaanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *